30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
Değerli okurlarım, 30 Ağustosun bir kelime anlamı var, bir de manevi anlamı. Kelime anlamı kısaca; Zafer Bayramı, yani 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Mustafa Kemal’in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzdur. Ancak esas mesele manevi anlamı olup, bir milletin ebediyete kadar kurtuluşu ve bağımsızlığının ilanı demektir.
30 Ağustos, Türk tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanıdır.

Düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922’de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz’u başlattı. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, muharebeyi yönetmek üzere Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile Afyon Kocatepe’ye geçti.
Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı’nda kazandığı en önemli zaferin arifesinde, 30 Ağustos sabahında Zafertepe Çalköy’de birliklere taarruz emrini verdi. Onun bizzat yönettiği Dumlupınar’daki meydan muharebesinde kahraman Mehmetçik, Yunan birliklerini Allıören, Keçiler, Kızıltaş Deresi yolunun iki yanında tamamen sarıp imha etti.
Buradaki konu sadece, bir savaşı taktiksel olarak kazanmış olmak değil, bunun yanında akıl, cesaret, inanç ve azim dolu bir çok unsur var.
İşte bu zafer aynı zamanda aklın, inancın, azmin, bir milletin geleceğinin zaferidir.
30 Ağustostaki zafer ile yetinmedi Atatürk; Mustafa Kemal Paşa, zafer sonrası 1 Eylül’de Dumlupınar’da, Batı Cephesi’ndeki tüm subay ve erlere okunmak üzere yayımladığı bildiride, “Bütün arkadaşlarımın, Anadolu’da daha başka meydan muharebeleri de verileceğini göz önünde bulundurarak ilerlemesini ve herkesin akıl gücünü ve yurtseverliğinin kaynaklarını kullanarak, yarışmayı bütün gücüyle sürdürmesini talep ederim diyerek, orduya Akdeniz’i işaret ederek, yeni bir taarruz daha başlatmış oldu.
Ve sonuç olarak düşman kuvvetleri İzmir’de denize dökülerek nihai başarı elde edilmiş oldu.
Bayramınız Kutlu Olsun.